Yπόκλιση στη μεταμοντέρνα λογοκρισία

Είμαι φαν του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

Όχι τόσο για τα ρεπορτάζ ή για το ύφος που χρησιμοποιεί, αλλά για την δημοσιογραφία που ασκεί. Δομημένη με επιχειρήματα, ασχέτως αν είναι τρανταχτά ή όχι. Έχουν ένα λογικό οιρμό, μια συνέχεια και κάθε τι καταλήγει αυταπόδεικτο. Από εκεί και πέρα, το πως θα συνθέσει κανείς την έρευνα θα έχει ως αποτέλεσμα το τι συμπεράσματα θα βγάλει.

Παρόμοια δημοσιογραφία, μπορώ να πω ότι απολαμβάνω από τον Κώστα Βαξεβάνη (στις ένδοξες μέρες του στην κρατική τηλεόραση), από τον Κούλογλου, τον Παπαχελά και τον Δανέζη.

Δεν είναι απαραίτητο ότι θα συμφωνήσω με το τελικό αποτέλεσμα ή με το θέμα που θα καταπιαστούν, αλλά μου αρέσει ο τρόπος που δημοσιογραφικά (με έρευνα δηλαδή) θα καλύψουν το θέμα τους.

Αφήνοντας όμως το γυαλί, που έχει πολλά υπέρ (“ας μιλήσει η εικόνα“), θα ομολογήσω ότι όσο θυμάμαι τον ευατό μου, περίμενα πως και πως, πότε θα έρθει η Κυριακή, να πάρω την Ελευθεροτυπία, για τον “Ιό” της! Το έντυπο ρεπορτάζ είναι δύσκολο. Πρέπει να παρουσιάσεις την πηγές σου και ταυτόχρονα να μην κουράσεις την αναγνώστη σου. Αν το κάνεις, πολύ απλά θα γυρίσει σελίδα…

Ο τελευταίος “Ιός” έχει ένα καταπληκτικό θέμα.

Ποιος θέλει να κλείσει τον Best FM?

Το θέμα δεν είναι ποιος και γιατί θέλει να κάνει αυτήν την κίνηση. Το θέμα είναι κατά πόσο θα πρέπει να υποταγόμαστε στο σύγχρονα φαινόμενα πουριτανισμού, που μας στερούνε το δικαίωμα στην ανάπτυξη (σε οποιαδήποτε μορφή της). Τι έγινε εκείνο το περιβόητο “δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης”?

Υ.Γ. Παπαχελά βλέπω, γιατί έχω μια φίλη-συνεργάτη της εκπομπής, που είμαι περήφανος γι’αυτήν. Δεν ντρέπομαι να πω ότι την θαυμάζω. Ήρθε από το CBS, για να δώσει ποιότητα στο Mega, και κρατάει το πιο χαμηλό προφίλ εκεί μέσα.

Advertisements

5 thoughts on “Yπόκλιση στη μεταμοντέρνα λογοκρισία

 1. Μα πως το έκανες αυτό; 🙂 Έβαλες στο ίδιο τσουβάλι τους ρεπόρτερ-δημοσιογράφους Κούλογλου, Παπαχελά & επιτελείο του, Δανέζη και Βαξεβάνη με τον αρχιεκβιαστή και διαπλέκομενο Τριανταφυλλόπουλο!?

  Χτες το βράδυ (Κυριακή 13 Νοε.) στην εκπομπή του “Κίτρινος (όνομα και πράμα) Τύπος” προσπάθησε με ρεπορτάζ να ενοχοποιήσει τη γυναίκα του Σ. Φυντανίδη σχετικά με εργολαβία στις εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά για την Ολυμπιάδα του περασμένου καλοκαιριού. Ο σκοπός του φυσικά δεν ήταν να κάνει γνωστό στο πανελλήνιο ότι το έργο στον Αγ. Κοσμά υπερτιμολογήθηκε κατά 50% (όλα τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων υπερτιμολογήθηκαν) και ότι δόθηκε με απευθείας ανάθεση (να ‘ταν το πρώτο), αλλά να εκθέσει τον Φυντανιδη. Και αυτό γιατί η Ελευθεροτυπία και η Κ.Ε. έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό πόλεμο στα “Τηλεδικεία” και στους “Τηλεδικαστές” φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον Τριανταφυλλόπουλο και τις “εκπομπές” του.

  Το “ρεπορτάζ” λοιπόν -αν δεν το είδες- είχε δύο μέρη. Το πρώτο αφορούσε την απευθείας ανάθεση του έργου και την υπερτιμολόγηση του. Σοβαρό θέμα που φυσικά αξίζει έρευνας από την δικαιοσύνη. Το δεύτερο μέρος -και αυτό για το οποίο στήθηκε και η εκπομπή- αφορούσε το ηθικό ατόπημα του Σ. Φυντανίδη να κατακρίνει από τη μία, μέσω της εφημερίδας που είναι διευθυντής, την ανάληψη της Ολυμπιάδας και από την άλλη, να έχει τη γυναίκα του επίσημη αντίπρόσωπο της Ολλανδικής κατασκευάστριας εταιρίας του έργου. Πως στήριξε ο Τ. το επιχείρημα ότι η Ε. (και η Κ.Ε.) ήταν εναντίον των Αγώνων; Με 6-7 πρωτοσέλιδους τίτλους της εφημερίδας του τύπου “ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ”, “ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΛΑΛΟΥΜ”, “Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ 2004” κ.τ.λ. καθώς και με μερικά άρθρα του γνωστού για τις απόψεις του Φ. Συρίγου.

  Συγνώμη, αλλά αυτό δεν είναι ρεπορτάζ. Δεν είναι δυνατόν να δείχνεις στον κόσμο μερικά πρωτοσέλιδα εφημερίδας και να επιχειρηματολογείς πάνω σε αυτά χωρίς να δείχνεις τα κείμενα που τα συνοδεύουν. Τι συμπερασματα μπορείς να βγάλεις έτσι; Απλά, δε βγάζεις. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να κάνεις φασαρία. “Α, ο Φυντανίδης είναι διαπλεκόμενος και για άλλους, δόλιους λόγους, κυνηγάει τον Τ.”. Κοινως, αλητεία : )

  Τέλος, θα συμφωνήσω μαζί σου για τον Ιο της Κυριακής. Οι φορείς του, κάνουν καταπληκτική δουλειά και αληθινό ρεπορτάζ σε δύσκολα θέματα. (Εχουν καταπιαστεί βέβαια, και με τον ρεπόρτερ 30φυλλίδη στο παρελθόν με σαφή ειρωνική διάθεση).

  Να επισημάνω δε, οτι ενώ είμαι αναγνώστης της Κ.Ε. εδώ και χρόνια και διαβάζω ευλαβικά τα άρθρα του διευθυντή της δε παύω να είμαι και καχύποπτος. Έχω τις αμφιβολίες μου αν όλα όσα γράφονται εξυπηρετουν τη δημοκρατία, την ελευθερία, το κοινο καλό κ.ο.κ. και όχι κάποια ποικιλονυμα ιδιωτικά και μη συμφέροντα. Αλλά μέχρι να αποδειχθεί κάτι τέτοιο, είναι αθώοι… σωστά;

 2. Όπως ανέφερα, ο καθένας βλέπει και σχηματίζει την άποψη του, βάσει των “ρεπορτάζ” που παρουσιάζονται.

  Στα δικά μου μάτια, μια επιχειρηματίας που πουλάει εκκλησιαστικά είδη, παίρνει την αντιπροσωπεία μιας Ολλανδικής τεντοποιείας για να φτιάξει Ολυμπιακά Έργα. Σίγουρα, δεν θα μπορούσε να το κάνει ο οποιοσδήποτε. Και σίγουρα, αυτός που το έκανε έχει τις άκρες του.

  Εμένα δεν με νοιάζει καμία κόντρα κανενός Τριανταφυλλόπουλου με κανένα Φυντανίδη. Κανενός Πρώτου Θέματος με καμία Ελευθεροτυπία.

  Μου χτυπάει πολύ άσχημα όμως, όταν μια “εξυπνήδου”, χρησιμοποιεί την επιρροή του άντρα της για να ΚΛΕΨΕΙ τα λεφτά μου και με αποκαλεί και ΛΑΟΥΤΖΙΚΟ.

  Την άποψη σου, για τον 30φυλλόπουλο, δεν την σχολιάζω, για τον απλό λόγο ότι είναι δική σου. Δεν πρόκειται να σε πείσω ότι είναι καλός (κτλ.). Αυτό είναι δουλειά του 30φυλλόπουλου, και του κάθε 30φυλλόπουλου. (μέσα από την δουλειά του).

  Υ.Γ.1 Οι ρεπορτερ δημοσιογράφοι Βαξεβάνης και Γεωργιάδης, μεγάλα ονόματα του ρεπορτάζ στην κρατική τηλεόραση, είναι πλέον στο επιτελείο του “Ζούγκλα”.

  Υ.Γ.2: Γιατί δεν αφήνεις το ρεπορτάζ να τελειώσει για να βγάλεις συμπεράσματα, και ασπάζεσαι τον τίτλο “Δημοσιογραφικός Αλήτης” έτσι απλά?

 3. Ωχ, ανοίξαμε θέ.μα εεε;
  First things first, και μένα δε μου κάθεται καλά στο στομάχι το ότι η γυναίκα ένος ανθρώπου με επιρροή, πήρε μια μεγάλη αντιπροσωπεία.

  Επίσης, δε άρεσε ούτε σε ‘μενα ο χαρακτηρισμός “λαουτζίκος”. Η κυρία αυτή όμως, γνώριζε (την ενημέρωσε ο ρεπόρτερ;) ότι η συνομιλία μαγνητοφωνείται; Αν σε έπαιρνε κάποιος τηλεφωνο, σου έλεγε ότι ειναι δημοσιογράφος, και οτι έχει ανώνυμη καταγγελία ότι π.χ. είσαι διαπλέκομενος με την Micro$oft, πως θα αντιδρούσες; Μήπως θα αιφνιδιαζόσουν; Μήπως θα ρωτούσες ποια είναι αυτή η ανώνυμη πηγή; Μήπως θα εκνευριζόσουν; (Εγώ, all of the above…)

  Βλέπω όμως ότι το ρεπορτάζ σε έπεισε. Ήδη για σένα είναι κλέφτρα. Και ότι έκανε το έκανε με την επιρροη του άντρα της. Είναι όμως έτσι; Ποιο δικαστήριο την καταδίκασε; Εδώ ακόμη δε ξέρουμε την ταυτότητα του πληροφοριοδότη (αν υπάρχει). Γιατί δεν αφήνεις το ρεπορτάζ να τελειώσει;-) ??

  Εκεί είναι λοιπόν η ενστασή μου για τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο και τις πρακτικές του. Δε μου παρουσίασε κανένα στοιχείο που να εκθέτει τον Φυντανίδη και (ή) την γυναίκα του. Απλά έδειξε πρωτοσέλιδα και σάπιες τέντες στον Αγ. Κοσμά. Αυτο, συγνώμη, δεν είναι ρεπορτάζ. Είναι προσπάθεια επιρροής της κοινής γνώμης με αθέμιτα μέσα. Είναι, για το δικό μου λεξικό, φασισμός και αλητεία.

  Θα μου πεις τώρα, γιατι δε περιμένεις μέχρι και την επόμενη εκπομπή, εκεί μπορεί να εμφανίσει τις αποδείξεις που περιμένουμε; Χμμ… μέχρι τότε όμως, ας κάνουν πάρτυ οι φυλλάδες με το θέμα, σωστά; Και ποιος θα αποζημιώσει ηθικά το “θύμα” αν τελικά είναι αθώο; Και γιατί να παίρνω το ρεπορτάζ με δόσεις; Για τις μετρήσεις της AGB; Kι αν η επόμενη εκπομπή ασχοληθεί με άλλο θέμα; Πολλά αν στριφογυρίζουν στο μυαλό μου 🙂

  Υ.Γ.1. Δε το ήξερα για τον Βαξεβάνη. Τελευταία μόνο άκουσα ότι το όνομα του μπλέχτηκε σε μία υπόθεση δεοντολογίας και μου έκανε εντύπωση…
  Υ.Γ.2. Αναφέραμε τόσα ονόματα δημοσιογράφων-ρεπόρτερ και ξεχάσαμε ίσως τον σημαντικότερο -κατ’ εμε- εξ αυτών, Γιώργο Αυγερόπουλο

 4. Κάτι μου λέει ότι θα προσπαθήσουμε εμείς οι δυο να λύσουμε την διαμάχη 30φυλλόπουλου-Φυντανίδη.

  Δεν γαμιέ… τι είχαμε, τι χάσαμε!

  Ο άνθρωπος που κατήγγειλε την κακοτεχνία των έργων, δεν είναι όποιος και όποιος. Ονομάζεται Τάσος Παπαναστασίου (ο γνωστός και ως ‘πιλότος’), κουβαλάει στην πλάτη 4 Ολυμπιάδες με την Εθνική Πόλο, είναι σπουδασμένος άνθρωπος και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και σεβαστά πρόσωπα της πισίνας. Σαφώς πολύ πιο καθαρός από όσους πήγαν να φάνε μαρουλάκι από τους Ολυμπιακούς.

  Δεύτερο και σημαντικότερο. Εκτός από την καταδίκη του δικαστηρίου, υπάρχει και η λαϊκή ετυμηγορία. Μπορεί κάποιοι να χάρηκαν που πιάστηκε και καταδικάστηκε η 17Ν, αλλά είμαι σίγουρος ότι μεγάλος μέρος του φτωχού λαουτζίκου, λυπήθηκε. (χρειάζεται ανάλυση αυτό, για να μην παρεξηγηθώ, αλλά άλλη φορά).

  Ο Τριανταφυλλόπουλος εμφανίζει στοιχεία από μια καταγγελία. Δεν κάνει αυτός την καταγγελία. Όσο αυτά μένουν αναπάντητα, γιατί εγώ να μην τα δεχτώ (ως ένα βαθμό?)

  Και ρωτάω… γιατί δεν βγαίνει από πάνω ο κ. Φυντανίδης, αποδεικνύοντας με πρωτοσέλιδα πόσο λάθος είναι ο άλλος. Είναι απλό. Ας βγάλει τα τιμολόγια της εταιρείας της γυναίκας του, να τα ελέγξουμε και εμείς. Πρώτη σελίδα.

  ‘Πάρτα ρε φασίστα. Τα βλέπεις? Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό. Είσαι αλήτης και κακοήθης’.

  Αλλά, φίλε Κωστή, αντ’αυτού, προτιμούνε να κρύφονται πίσω από την πένα τους και την ιστορία του ένθετου που υπηρετούνε και να ΑΝΑΘΕΤΟΥΝ σε υπαλλήλους να βρίζουν τον Τριανταφυλλόπουλο (όπως ο Στάθης σήμερα). Γιατί υπαγράφει ο κ. Φυντανίδης ως “Ε” και όχι με το όνομα του? Αυτός δεν είναι (διευθυντικός) φασισμός?

  Γιατί, δεν υπάρχει ένας (το τονίζω ΕΝΑΣ) να βγει και να απαντήσει σε αυτόν τον Τριανταφυλλόπουλο για αυτά που λέει.

  Μήπως αυτή η σιγή είναι ένοχη?

  Εγώ, έτσι και με έθιγε κάποιος, το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να βγω να αποδείξω ότι είμαι αθώος. Και αφού τα κατάφερνα, θα ξεκινούσα τους χαρακτηρισμούς (αλήτης, Γκέμπελς, κτλ)….

  Το ανάποδο είναι κατευθεινόμενη δημοσιογραφία.

 5. Λοιπόν, εν συντομία γιατί πολύ σημασία δώσαμε (έχουμε και σημαντικότερα θέματα από τον Τ. – αφησα στη μέση το debugging)

  Η λαϊκή ετυμηγορία είναι για τις εκλογές. Για το παραβατικό, ποινικό, κακουργηματικό κ.ο.κ. υπεύθυνη και υπόχρεη να αποφασίσει είναι η δικαιοσύνη και μόνο. Βασική αρχή της δημοκρατίας. Διαχωρισμός εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας.

  Επίσης, δε σε καταλαβαίνω : ) Γιατί ο Τάσος Παπαναστασίου είναι υπερανω υποψίας και ο Στάθης (από τις μεγαλύτερες πένες της σύγχρονης Ελλάδας) είναι υπάλληλος του κάθε διευθυντή; Ξέρεις κάτι για αυτό;

  Αφήνοντας το flame 🙂 στην άκρη, θα συμφωνήσω ότι πολλοί κρύβονται πίσω από μία πένα, ένα δημοσιογραφικό οργανισμό, ένα κανάλι, ένα κόμμα… Η λύση είναι να μη τους διαβάζουμε, βλέπουμε, ψηφίζουμε. Ίσως καμιά φορά να τους ρίχνουμε και από καμιά τομάτα!

  Υ.Γ. Περιμένω να μου αποδείξεις ότι δεν εισαι διαπλεκόμενος με τη Micro$oft.
  Υ.Γ.2. Πιάστηκε η 17Ν; Αλήθεια; Πότε;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s