Το φαινόμενο GoogleBombing

Παρατηρώντας έναν counter που έχω εγκαταστήσει στο blog μου, και κοιτώντας τους referrers, είδα ότι βασιλεύει και το Sportime! Μου έκανε εντύπωση, και καθότι γνώριζα ότι έχω αναφερθεί αρκετές φορές στο blog για την εν λόγω ιστοσελίδα, είπα να κάνω reverse engineering (δεν είναι δόκιμος ο όρος, αλλά είναι ο μοναδικός που κολλάει), για να δω πως εξηγείται αυτό το φαινόμενο.

Έκατσα να ψάξω πως γίνεται αυτό και κατέληξα στο πολύ απλό…. GoobleBombing! Η ‘προσπάθεια επηρρεασμού της κατάταξης μιας σελίδας μέσω του αλγόριθμου του Google’ (όπως το ορίζει το Wikipedia), χρησιμοποιώντας anchor texts (τα κείμενα που βάζουμε για να παρουσιάσουμε ένα link).

Αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται συχνά στα blogs, όπου οι χρήστες αναφέρονται σε κάποιο γεγονός, πρόσωπο ή κατάσταση και το συσχετίζουν με κάποιο Link. Για παράδειγμα, πολλοί Έλληνες bloggers, προφανώς δυσαρεστημένοι με τον ΟΤΕ, όποτε έγραφαν ένα κείμενο για την εταιρεία, τους χαρακτήριζαν ληστές και τους έβαζαν link ( π.χ. ληστές). Εκτός από τους ληστές, το ίδιο σκηνικό παρουσιάζεται και για τους ψεύτες, τον miserable failure, τον liar κτλ.

Για τον λόγο αυτό, πολλοί Marketeers μιλάνε για την επόμενη γενιά διαφήμισης, μέσω των Blogs, etc. Επειδή όμως αυτή η σχέση είναι πολύ ευαίσθητη θα πρέπει να υπάρχει άκρα προσοχή ώστε αυτή η προσπάθεια να μην μεταβληθεί σε Spamdexing. Το Google έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον αλγόριθμο του, ώστε να μειώσει τα φαινόμενα GoogleBombing, αλλά καλό θα είναι να μπορούμε να παρατηρούμε τις νόρμες και τις σκέψεις του κόσμου για διάφορες καταστάσεις, μέσω τέτοιων φαινομένων.

Είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος διαμαρτυρίας των απλών χρηστών του Internet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s