Κατοχύρωση Domain Names

Έχω κατοχυρώσει πάμπολλα domain names. Αν υπάρχει κάτι για το οποίο μπορώ να κοκορευτώ είναι το συγκεκριμένο. Περισσότερα από 40 .com και .net, από Ευρώπη (Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Τσεχία, Αυστρία, Βέλγιο, Ουγγαρία, κτλ.), Ασία (Κίνα, Σιγκαπούρη, Ινδία, Ιαπωνία, κτλ.). Και 23 ελληνικά domain names (.gr). Και στέκομαι στο τελευταίο.

Προσπάθησα να κατοχυρώσω το domain name capital.gr. Το domain name έληξε στις 31-12-2005, με τον προηγούμενο καταχωρητή να μην το ανανεώνει. Παρόλα αυτά, ο κανονισμός έχει προβλέψει ακόμα ένα δεκαπενθήμερο, στο οποίο δίνει το δικαίωμα στην κάτοχο του domain name να το ανανεώσει.(Το διάστημα που οι ξένες εταιρείες ονομάζουν Redemption Period). Σε περίπτωση που παρέλθουν και οι 15 αυτές ημέρες, τότε το domain name ξεκλειδώνει (ανοίγει) πάλι προς καινούργια κατοχύρωση.

Η 15ημέρα ήταν η Κυριακή 15 Ιανουαρίου και η επόμενη (και σημαντική) η Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου. Στήθηκα λοιπόν μπροστά στον υπολογιστή και περίμενα την αλλαγή της ημέρας. Μόλις πήγε η ώρα 12:02 (επίτηδες για να μην πέσω στο lag του προηγούμενου λεπτού και περάσει η αίτηση μου σαν 15/1), την υπέβαλλα, στην μοναδική εταιρεία που μου έφερνε ένδειξη ότι μπορούσα να κάνω Manual αιτηση. Προσπάθησα να επαναλάβω την συγκεκριμένη διαδικασία και σε ακόμα 4 καταχωρητές, αλλά και οι 4 δήλωναν το domain name σαν κλειδωμένο.

Το πρωί, που σηκώθηκα περίμενα να δω στα email μου, να μου έχει έρθει η απόδειξη της αίτησης μου (αρ. πρωτοκόλλου) από τον Hostmaster. Mε έγκριση, έκανα Party, με απόρριψη λόγω των 15 ημερών, ήξερα ότι είχα το δίκιο με το μέρος μου. Νομικά. Απάντηση που πήρα?…. Απόρριψη γιατί προηγούνταν άλλες αιτήσεις. Κοιτάζω την ώρα που κατατέθηκε η αίτηση μου και ήταν στις 8:35! 8 μιση ώρες μετά!

Αμέσως ανατρέχω στην ΕΕΤΤ. Ήθελα να μάθω ποιος ήταν πριν από εμένα. Η ΕΕΤΤ παραδόξως δεν έχει πρόβλημα να πει την μέρα, αλλά την ώρα την θεωρεί προσωπικό δεδομένο! Απίστευτο. Παρόλα αυτά, ρώτησα την καλή κοπέλα στο τηλέφωνο να μου πει αν η αίτηση που είχε γίνει ήταν πριν τις 12:02 ή μετά. Αν ήταν πριν, τότε έτσι και αλλιώς δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα. Αν ήταν μετά όμως, δεν είχα έννομο συμφέρον?

Επικοινωνώ με τον καταχωρητή που έκανα την αίτηση. Ερωτήσεις…..Πρώτον γιατί τέτοια καθυστέρηση και δεύτερον αν έχετε ένα log στην βάση που να αποδεικνύει τι ώρα σας έκανα εγώ την αίτηση. Απαντήσεις… Γιατί δεν το κάνουμε αυτόματα (!) και δεύτερον δεν κρατάμε αρχείο στην βάση μας για την ώρα της κάθε αίτησης…

Πάμε στην νομολογία….

Σύμφωνα με την απόφαση 268/73 της 31/12/2002, ΦΕΚ 1617, στο άρθρο 7, παράγραφος 4, αναφέρεται ότι ο καταχωρητής γνωστοποιεί άμεσα τα πλήρη στοιχεία της Αίτησης στο Μητρώο με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω Διαδικτύου. Μια απόφαση, που άλλαξε σκανδαλωδώς (ΦΕΚ 717, 27/5/2005) και έτσι το εν λόγω άρθρο έγινε….Ο καταχωρητής γνωστοποιεί εντός μιας εργάσιμης ημέρας τα στοιχεία της Αίτησης στο Μητρώο με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω Διαδικτύου.

Κάτι που απαλλάσει πλήρως τον καταχωρητή. Δεν φταίει όμως αυτός…

Τα ερωτήματα που τίθενται προς την ΕΕΤΤ είναι:

1. Πως διασφαλίζεται η αρχή της χρονικής προτεραιότητας (Άρθρο 4, παρ. 6) του κανονισμού, όταν ο ένας καταχωρητής κάνει τις αιτήσεις manually και ο άλλος αυτόματα. Πως το γνωρίζει αυτό ο απλός πολίτης?
2. Με ποιο δικαίωμα δύναται να κρίνει ο καταχωρητής ποια στιγμή της ημέρας θα στείλει την αίτηση και αν θα την λογοκρίνει ή όχι? Με ποια εμπειρία, όταν τα μόνα πράγματα που απαιτούνται είναι στοιχεία ύπαρξης του φυσικού/νομικού προσώπου?. Με την ίδια λογική, ο καταχωρητής μπορεί κάλλιστα να καταχωρήσει το εκάστοτε domain name προς ιδιον ώφελος (αν το κρίνει “καλό“), και εις βάρος του πελάτη του
3. Σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 8, δεν υφίσταται περιορισμός ως προς τον αριθμό των Ονομάτων χώρου που είναι δυνατόν να εκχωρηθούν σε ένα πρόσωπο. Υποθετικά δηλαδή, οικονομικοί κολοσσοί μπορούν κάλλιστα να φτιάξουν φίλτρα και να αγοράσουν ΟΛΑ τα domain names, με σκοπό την πώληση με υπερκέρδος? Υποθετικά πάντα, μπορεί όλη η ονοματοδοσία να περάσει σε έναν μόνο ιδιώτη?
Αν το κάνουμε πιο πρακτικά? Με 11,80 ευρώ ανα διαδικασία και 500,000 ευρώ σαν επένδυση μπορεί κάποιος να αγοράσει 42, 372 (σαραντά δυο χιλιάδες, τριακόσια εβδομήντα δυο) ονόματα χώρου με κατάληξη .gr? Και αν η NewBold αποφάσιζε αντί να επενδύσει 20 εκαττομύρια δολάρια σε ένα domain name (Gambling.com), αλλά σε πολλά, αν ήταν καταχωρητής πόσα .gr domain names θα μπορούσε να πάρει?….. 1,398,150 Ονόματα Χώρου .gr?
4.Πως δικαιώνομαι εγώ ο απλός χρήστης που έκανα την αίτηση πρώτος (όπως την έκανα παλιά και πάντα δούλευε), ο καταχωρητής μου την κατέθεσε 8,30 ώρες μετά και το domain name κατέληξε σε καταχωρητή που απαγόρευε την κατοχύρωση με την δικαιολογία ‘ότι δεν έχουν παρέλθει ακόμα οι 15 ημέρες από την λήψη του Ονόματος Χώρου‘ ?

Απευθύνομαι σε οποιονδήποτε διαβάζει το εν λόγω blog (ή το συγκεκριμένο post) και έχει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη να μου δώσει. Και εννοείται βέβαια, σε όποιον θέλει να σχολιάσει….

Advertisements

3 thoughts on “Κατοχύρωση Domain Names

 1. Σχολιάζω … ένα χρόνο μετά, γιατί τώρα ανακάλυψα αυτό το καταπληκτικό blog.

  Η πολιτική της ΕΕΤΤ για την “απελευθέρωση” της αγοράς των .gr domain names ήταν λάθος εξαρχής. Δεν ενημερώθηκε ούτε για τα μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί διεθνώς και ουσιαστικά προσδοκώντας οφέλη, άφησε το .gr domain στην τύχη του.

  Εξηγούμαι : καμιά απολύτως ασφαλιστική δικλείδα για το θέμα που θέτεις και στο post. Δηλ. άλλοι καταχωρητές έχουν online σύστημα που κατοχυρώνει domain names σε πραγματικό χρόνο (άρα θα μπορούσε και αυτό να το κατοχυρώσει στις 12:02) και η συντριπτική πλειοψηφία των καταχωρητών δεν έχουν. Έτσι αν πέσεις πάνω τους και κάνεις το request σου πχ. Σάββατο βράδυ , το domain θα κατοχυρωθεί Δευτέρα πρωϊ (αν είσαι τυχερός και ως τότε δεν το έχει καταχωρήσει άλλος, μέσω άλλου καταχωρητή με online σύστημα)

  Καμία απολύτως ασφαλιστική δικλείδα για πως επιλέγονται οι καταχωρητές από την ΕΕΤΤ. Όσοι ζήτησαν να είναι καταχωρητές, έγιναν. Τόσο δύσκολο ήταν να μπουν, δύο-τρεις προϋποθέσεις; Τόσο δύσκολο ήταν να ζητηθεί από τον κάθε καταχωρητή μια χρηματική εγγύηση; (όπως έκανε η eurid για το .eu).

  Έτσι και ο χώρος θα “καθάριζε” και ο πελάτης θα ένιωθε μεγαλύτερη ασφάλεια …

  Θα το βρουν μπροστά τους αλλά τότε θα είναι αργά.

 2. “ότι δεν έχουν παρέλθει ακόμα οι 15 ημέρες από την λήψη του Ονόματος Χώρου”

  Όταν το domain έχει λήξη υπάρχει περίοδο 15 ημερών που μπορεί μόνο ο ιδιοκτήτης του domain να το ανανεώσει. Η όποιος γνωρίζει το password του domain.

  Αν δεν ανανεωθεί μέχρι τότε είναι διαθέσιμο για καταχώρηση από οποιονδήποτε.

 3. Nομίζω ότι το αναφέρω κάπου, φίλε Apostolos2.

  Παρόλα αυτά, ο κανονισμός έχει προβλέψει ακόμα ένα δεκαπενθήμερο, στο οποίο δίνει το δικαίωμα στην κάτοχο του domain name να το ανανεώσει.(Το διάστημα που οι ξένες εταιρείες ονομάζουν Redemption Period). Σε περίπτωση που παρέλθουν και οι 15 αυτές ημέρες, τότε το domain name ξεκλειδώνει (ανοίγει) πάλι προς καινούργια κατοχύρωση.

  Μάλλον, δεν διάβασες προσεκτικά το post μου. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s