Ενίσχυση Νεανικής Επιχειρηματικότητας… Σε ποια χώρα?

Δεν είμαι fun των χρηματοδοτήσεων, των δανείων, και των λοιπών επιχειρηματικών ενισχύσεων.

Τα τελευταία 3 χρόνια, προτιμούσα να ‘σπάσω’ τα μούτρα μου για να μάθω την αγορά, παρά να επαναπαφτώ στην εύκολη λύση της χρηματοδότησης. Προτίμησα να αποκτήσω εμπειρία βγάζοντας το ‘πανεπιστήμιο του δρόμου’. Άσχετο αυτό όμως.

 Τις προάλλες κοιτούσα κάποια χρηματοδοτικά προγράμματα μέσα από τις ιστοσελίδες του 3ου κοινοτικού πλαισίου και της Ανταγωνιστικότητας. Και έπεσα πάνω σε ένα που φέρει την επωνυμία “Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων για την Υλοποίηση Έργων Προηγμένων Ευρυζωνικών Υπηρεσιών“.

 Σαν περιγραφή, ακούστηκε ωραίο και είπα να κάτσω να ασχοληθώ λίγο παραπάνω. Μέχρι που διάβασα λίγο παρακάτω και με πήρανε τα γέλια.

Μερικές λεπτομέρειες, τις οποίες παραθέτω εδώ για σχολιασμό:

 Αναφέρεται μέσα:

α. “Προτάσεις µπορούν να υποβάλλουν νεοϊδρυθείσες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις (όχι ενώσεις ή κοινοπραξίες αυτών), ιδιωτικού δικαίου, που δραστηριοποιούνται νόµιµα στην Ελληνική επικράτεια.

Ως «νεοϊδρυθείσα» θεωρείται µία επιχείρηση για την οποία δεν έχει παρέλθει ένα ηµερολογιακό έτος από την έναρξη επιτηδεύµατος (ατοµικές επιχειρήσεις) ή τη σύστασή της (π.χ. προκειµένου για Ανώνυµες εταιρείες από την ηµεροµηνία εγγραφής τους στο µητρώο Ανωνύµων εταιρειών) και δεν έχει ολοκληρώσει µια τουλάχιστον διαχειριστική χρήση µέχρι την ηµεροµηνία υποβολής της πρότασής της για υπαγωγή στη ∆ράση.”

β. “Η επιχείρηση καλύπτει τα παρακάτω καθοριζόµενα όρια κύκλου εργασιών – ενεργητικού

  • Ο κύκλος εργασιών να είναι µικρότερος των πενήντα εκατοµµυρίων ευρώ (50.000.000 €)
    ή
  • Το ενεργητικό να είναι µικρότερο των σαράντα τριών εκατοµµυρίων ευρώ (43.000.000 €).
  • Ο αριθµός του απασχολούµενου προσωπικού στην επιχείρηση θα πρέπει να είναι µικρότερος των διακοσίων πενήντα (250) ατόµων σε όρους Ετησίων Μονάδων Εργασίας (Ε.Μ.Ε.).”

γ. “Το ύψος του ελάχιστου αιτούµενου προϋπολογισµού ανά επενδυτικό σχέδιο/πρόταση (business plan) είναι 1.000.000 € ενώ ο µέγιστος επιτρεπτός επιχορηγούµενος προϋπολογισµός ανέρχεται έως τα 8.000.000 €.

Το ύψος της παρεχόµενης ενίσχυσης/ επιχορήγησης θα είναι ίσο µε το 50% του επιχορηγούµενου προϋπολογισµού. Το υπόλοιπο 50% του προϋπολογισµού θα προέρχεται από ιδιωτική συµµετοχή που µπορεί να είναι ίδια συµµετοχή της επιχείρησης και, πιθανόν, δανεισµός από χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα.”

δ. “Διαθέσιμος προϋπολογισμός για την δράση: 36.444.754,00 €”

Και ξεκινάω τις απορίες μου:

Το “α” το έχω παραθέσει για να δούμε την περιγραφή της νεοϊδρυθείσας επιχείρησης. Σύμφωνα όμως, με το “β”, η νεοϊδρυθείσα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα αναφερόμενα νούμερα. Υπάρχει στην Ελλάδα νεοϊδρυθείσα επιχείρηση Πληροφορικής, που να έχει σε λιγότερο από ένα χρόνο, τζίρο μεγαλύτερο των 50 εκ €, ενεργητικό μεγαλύτερο των 43 εκ. €, και περισσότερους από 250 υπαλλήλους? Υπάρχει έστω και μια? Ανεξάρτητη από μεγάλο όμιλο?

Αν υπήρχε έστω και μια, δεν θα την είχαν εξαγοράσει ήδη? (το Google?)

Πάμε στο “γ”.

Ένα εκαττομυριάκι minimum πρέπει να κοστίζει το business plan σου, λένε οι λεβέντες. Άντε μέχρι 8! Δηλαδή, σου δίνουμε 4 και βρες τα άλλα 4.

Ερώτηση:

Υπάρχει νεοϊδρυθείσα εταιρεία με τουλάχιστον 4 εκ. € κεφάλαιο, για να τα βάλει ως 50% συμμετοχή στο business plan? Ανεξάρτητη από ομίλους?

Τέλος…. το κερασάκι….

Maximum προϋπολογισμός: 36,5 εκ. €.

Με τόσα χρήματα… πόσα business plans των 8 εκ. € χρηματοδοτούμε?

 ………..

Θεωρώ το μοντέλο της Ανταγωνιστικότητας σε τεράστιο βαθμό αποτυχημένο. Τα χρήματα από τα εκάστοτε πλαίσια, χρησιμοποιούνται για να εκσυγχρονίζονται οι μεγάλες βιομηχανίες και βιοτεχνίες, ώστε να μπορούν να παίρνουν τις φάμπρικες τους και να τις στέλνουν στο εξωτερικό μετά, χρησιμοποιούνται για να φτιάχνουμε σπιτάκια με πισινούλες στα νησάκια και να ζητάμε 100 και 150 ευρώ την μέρα γιατί προσφέρουμε χλιδή (όταν με τόσα λεφτά μπορούμε να περάσουμε 10 ημέρες στην Ταϊλάνδη), και για να τα πέρνουν μεγάλοι όμιλοι με φωτογραφικές διατάξεις.

Λυπάμαι, αλλά έχοντας κοιτάξει όλα τα προγράμματα επιδότησης και ενίσχυσης νεανικής επιχειρηματικότητας, τα τελευταία τρια χρόνια, έχω καταλήξει ότι…. δεν υπάρχουν τέτοια. Εκτός, αν θεωρούμε σοβαρό πρόγραμμα ενίσχυσης το ‘Δικτυωθείτε’!

Μετά, ας μην κλαιγόμαστε γιατί δεν υπάρχει απορροφητικότητα.

Προσωπική άποψη…

3 thoughts on “Ενίσχυση Νεανικής Επιχειρηματικότητας… Σε ποια χώρα?

  1. Θα ξεμπρόστιαζα το σύστημα, αν ‘εμφάνιζα’ τις φωτογραφίες, σε αυτές τις ‘φωτογραφικές’ διατάξεις…

    Απλά καθόμαστε και μοιρολογούμε, όταν την ίδια ώρα, κάποια συνομήλικα Αμερικανάκια βγάζουν 1 και 1,5 δις δολάρια, από απλά projectάκια, απλά και μόνο γιατί κάποιοι VCs επένδυσαν στις ιδέες τους και στις νέες τεχολογίες.

    Κάποια στιγμή, σκέφτομαι να γράψω τις εμπειρίες μου και με τα ελληνικά Venture Capitals. Εκεί έχει πραγματικά γέλιο.

  2. Πολύ καλό post!

    Κάποια στιγμή, σκέφτομαι να γράψω τις εμπειρίες μου και με τα ελληνικά Venture Capitals. Εκεί έχει πραγματικά γέλιο.

    Σύντομα, σύντομα!

Leave a comment