“Πως θα πετύχει ένα Ελληνικό start up?” … Απορίες ενός ξεροκέφαλου….

Επειδή αντιμετωπίζω μια μικρή δυσκολία, στο να απαντήσω στο post του Nikou, με τίτλο Πως θα πετύχει ένα Ελληνικό startup?, θα το κάνω και μέσα από το blog μου. Ελπίζω όμως, το comment που άφησα εκεί να δημοσιευθεί τελικά, ώστε να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος.

Ακολουθεί το comment μου…

Εγώ, από την άλλη, που είμαι και λίγο εγκάθετος*, έχω τρεις μικρές αντιρρήσεις/παρατηρήσεις. Οι δυο πρώτες έχουν να κάνουν με την θεωρία του Marketing ενώ η τρίτη είναι καθαρά economics.
Η πρώτη (που είναι και το βασικό πράγμα που με διδάξανε στο πανεπιστήμιο) είναι… “Don’ Imitate… Innovate“.

Και στην Ελλάδα, δεν κοιτάζουμε να πρωτοτυπήσουμε, αλλά μόνο να αντιγράψουμε. Υπάρχει κάποιο Project που να παίζει μόνο στην Ελλάδα και όχι έξω? Υπάρχει κάποιο Ελληνικό Social Media network που να το έχουν αντιγράψει οι ‘έξω’? Όχι….. Άρα μήπως είναι καλύτερα είναι να επικεντρωθούμε πρώτο σε αυτό για να μπορέσει να πετύχει κάποιο Ελληνικό startup?

(Σημείωση: Φίλε Νίκο, το Google μπορεί να αντέγραψε το μοντέλο search engine, αλλά πρωτοτύπησε στο κομμάτι Text Ads. Από εκεί που βγάζει το ‘μαρουλάκι’ δηλαδή. Οπότε, είναι μάλλον άστοχο το παράδειγμα).

Το δεύτερο έχει να κάνει με την ‘μάζα’… το κοινό που απευθυνόμαστε. Και δυστυχώς, στην Ελλάδα, αυτό το κοινό είναι πολύ μικρό. Και μιλάω πάντα για το σύνολο του.

Ο Calacanis έχει περισσότερους επισκέπτες την ημέρα στο blog του, από όσους Έλληνες χρήστες υπάρχουν στο σύνολο. Οπότε, δεν υπάρχει λόγος να μιλήσουμε για ‘niche markets‘ στην Ελλάδα, καθότι αυτές είναι υπερβολικά μικρές για να θεωρηθεί social media το οποιοδήποτε project.

Για να μπορέσει κάποιος να φτιάξει ένα Youtube, ένα Facebook ή ένα οποιοδήποτε Social Media, και να προσδοκεί σε ένα τεράστιο hype, (με το αντίστοιχο οικονομικό αποτέλεσμα) πρέπει να στρέψει το βλέμμα του σε παγκόσμια (ή τουλάχιστον σε Πανευρωπαϊκή) κλίμακα.

Είναι τόσοι πολλοί οι geeks στην Ελλάδα, για να μπορέσουν να συντηρήσουν ένα site παρόμοιο με το Digg? (όπως το Cull, το Buzz ή οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια?**)

Τρίτο… όλα τα startups που έχουν πετύχει είναι Venture Capital funded . Όλα! (Το Facebook 25 εκ. $, το Youtube 8 εκ.$, το Digg 8,5 εκ.$, το Technorati 6,5 εκ. $, το Βebo 15 εκ. $, κτλ.) Για τον πολύ απλό λόγο, ότι όλα είχαν κάποιο business plan. Στην Ελλάδα, ποιο project έχει σηκωθεί με την βοήθεια κάποιου VC? Ποιο έχει business plan? Ποιο project έχει θέσει στόχους? Eσύ, σαν Νίκος, ένας έμπειρος επαγγελματίας έχεις business plan για το Sync?

Μήπως λοιπόν, πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα για την επιτύχια όλων αυτών των Social Media Networks και να αρχίσουμε να τα προσεγγίζουμε με διαφορετικό πρίσμα?

(Προσπαθώ να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, προς χάρην του διαλόγου… 🙂 )

*ας μην παρεξηγηθεί. Τρόπος του λέγειν είναι.
** δεν κάνω επίθεση στα παιδιά. Απλά διατυπώνω απορίες.

Advertisements

18 thoughts on ““Πως θα πετύχει ένα Ελληνικό start up?” … Απορίες ενός ξεροκέφαλου….

 1. Το μαρκάρισα ως Not Spam αλλά περιέργως τα 2 σου σχόλια εξαφανίστηκαν. Αν θέλεις κάνε το ένα copy paste αλλά χωρίς τα links αν έχεις τη καλοσύνη

 2. Έχω την εντύπωση ότι ελάχιστοι “δημιουργοί”…θα δεχόντουσαν κάποιού είδους χρηματοδότηση…και πιθανότητα πατροναρίσματος…Θα ήθελα να μου “κοστολογήσεις”(κατα προσέγγιση…) κάποια γνωστά ελληνικά site…και αν θες να τα κατατάξεις σύμφωνα με τις προοπτικές τους…και την απόδοση τους…(μπορείς να μου απαντήσεις και με e-mail)

 3. @ leonidas

  Δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ μαζί σου.

  Πιστεύω ότι ο οποιοσδήποτε δημιουργός ένιωθε ότι με χρηματοδότηση θα έδινε καλύτερη πνοή στο ‘παιδί’ του, θα την αναζητούσε.

  Απλά στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αναπτυγμένος φορέας χρηματοδότησης (με εξαίρεση ένα VCforum το οποίο δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την καινοτομία στην πληροφορική), που να είναι διατεθειμένος να ακούσει τους ‘καινοτόμους’ και να συνδράμει μαζί τους για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, στο σύνολο της.

  Θα χρησιμοποιήσω για παράδειγμα, το μικρό κράτος που λέγεται Ισλανδία. Eμείς μπορεί να πιστεύουμε ότι ασχολούνται μόνο με ψάρια, αλλά μερικά από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά projects έχουν ξεκινήσει από εκεί (OZ Communications, Eve On Line), απλά και μόνο γιατί το σύστημα χρηματοδότησης βοηθούσε τον καινοτόμο.

  (Mιας και μου ήρθε στο μυαλό να υπενθυμίζω επίσης ότι το fund που κατείχε μέχρι πριν από λίγο καιρό το 25% περίπου της Forthnet, ήταν επίσης Ισλανδικό.)

  Αυτό που μου ζητάς δεν ξέρω αν μπορώ να στο απαντήσω, γιατί δεν ευαγγελίζομαι την ειδικότητα.

  Στην Ελλάδα θα δουλεύει για πολλά χρόνια ακόμα το web 1.0, για τον απλό λόγο ότι είμαστε μικρή αγορά για μεγάλα communities.

  Δεν λέω ότι δεν θα δημιουργηθούν ή ότι δεν υπάρχουν αξιόλογα web 2.0 projects. Αυτό που λέω είναι ότι δύσκολα θα βγάλουν ‘τρελά λεφτά’ αυτά τα projects, στην Ελλάδα λόγω του μεγέθους της αγοράς.

  Πιθανότατα να κάνω λάθος, και μακάρι να διαψευστώ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα καταφέρουν να πιάσουν την καλή, πολλά άτομα.

  Γιατί, αν κάνει ένας περιουσία από ένα sell out, δεν είναι κανόνας… Είναι εξαίρεση.

 4. Σε ευχαριστώ για την άμεση και λεπτομερή απάντηση σου. Τι ύψους χρηματοδότηση πιστεύεις ότι θα χρειαζόταν ένα project? Πχ: cull , buzz κλπ…???

 5. Συμφωνώ με τον foti ότι η αγορά είναι μικρή και η χρηματοδότηση ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία προς το παρόν. Πόσα web 2.0 sites βγάζουν τρελά λεφτά στην Ελλάδα; Γιατί άλλωστε να βγάλουν; Προσωπικά δεν ξέρω αν θα επένδυα στην Ελλάδα αν είχα τα χρήματα, μάλλον όχι. Το καλό εδώ είναι ότι είμαστε πίσω και έτσι με λίγη προσπάθεια βγαίνει μπροστά, το κακό είναι ότι πόσο μπροστά να φτάσεις με τόσο μικρή αγορά.

  Το μόνο project που μπορώ να θεωρήσω τρομερά επιτυχημένο είναι το zoo.gr…

 6. @ leonidas

  Έχοντας μιλήσει με τον GMosx, που έχει φτιάξει το Cull, μπορώ να υποθέσω τι θα χρειαζόταν σαν κεφάλαια, αλλά και πάλι δεν μπορώ να είμαι σίγουρος 100%. Είναι όλα παράγωγα ενός εμπεριστατομένου business plan.

  Ακριβή εκτίμηση, έτσι στο κουτουρού, δεν μπορώ να κάνω, και απολογούμαι γι’αυτό.

  @ lexx

  Το οποίο Zoo, αν δεν με απατά η μνήμη μου, ξεκίνησε με τρομερά κεφάλαια από πίσω.

  @ barak

  Πές τα Χρυσόστομε!

 7. Pingback: The Greek Startup Butterfly Effect | Webz

 8. Iceland rulez !!!
  Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν και πολλά φίλια VC και σκεφτείτε ότι συνήθως κάποιος θα επένδυε σε κάτι έντασης γνώσης ένα social media δεν έχει κάτι τέτοιο και είναι κυρίως PR, νομίζω κάποιο παραδοσιακό μέσο θα ήταν πιο φιλικό σε μια τέτοια επένδυση όπως το MAD πχ

 9. Η δικιά μου γνώμη.

  Ελληνικα social media με δυσκολία μπορούν να ζήσουν μια ομάδα ανθρώπων που είναι πίσω από αυτά.

  Αυτό είναι και το σημαντικότερο αντικίνητρο για να κάνει κάποιος startup στην ελληνική αγορά.

  Διαφώνω ότι τα VC είναι παράγοντας επιτυχίας για ένα startup. όλα τα π.χ. που ανέφερες φώτη έγιναν με 0$ επιτυχημένα και μετά τα VCF έβαλαν το χεράκι τους για να τα σπρώξουν. Αν υπάρξει ελληνικό startup που θα βγάλει λεφτά από μόνο του τα VCF θα κάνουν ουρές.

  Διαφωνώ επίσης και με το Νίκο στο ότι η απάντηση στο πρόβλημα είναι η εστίαση σε συγκρκριμένες κοινότητες εφόσον προανέφερα ότι η ελληνική κοινότητα δεν είναι ικανή να ταίσει ολόκληρη ένα startup.

  Αυτά.

  ΥΓ. Μπορεί να αργήσω να απαντήσω 🙂

 10. fotis ta perisotera pou anafereis ta leo edo kai poli kairo.

  episis tha prepei na pareis ipopsin sou auta pou leei o giorgos apo “pano mou” kathos oloi diavazoun ti ekane o allos (sinithos apo PR -Public Rousfetation- mesa) kai perimenoun ta fraga choris kopo alla kai choris tropo.

  opos echo pei me osous echo milisi pano apo ola chriazete epimoni kai ipomoni -pou proipotheti fisika pisti se auto pou theloun na kanoun- kai fisika risko… min perimenei kaneis choris risko na tou skasoun ta VC ena karo lefta (giati oloi afto skeftontai).

  ti simeron imera mporei kata tin apopsi mou akoma kai me resources pou tha vrei “aristera deksia” na vgalei ena aksioprepes proion and/or ipiresia kai malista para poles fores na min chriastei KAN na “chtipisei” tin porta gia funding…

  pantos epidi oi perisoteroi apla diavazete ta tou eksoterikou tha ithela na sas enimeroso oti para polles eteries pou echoun edra sto elanta -opos lene poloi- kai echoun ksekinisei edo pane poli kala kai “entos kai ektos edras” ascheta an den echete akousei gia autous… pou para polles fores einai kai epilogi tous

 11. File Foti ksereis oti ayta ta leme edw kai xronia. Tha sou grapsw (epitelous) kai egw kapoies skepseis.

  Ellhnika startups: Ellhnika sites yparxoun xiliades. Se analogia me ton online plithismo pistevw perissotera apo polles alles pio aneptygmenes xwres. Polla apo auta poly kala, tiroumenwn twn analogiwn. Palaiotera htan ta “portals” twra einai ta “networks” meta tha einai to otidipote, pistevw den einai ekei to thema. Thn agora mas (media) thn odhgei h diafhmish. PANTA. Thleorash, radiofono, efimerides, periodika OLA exoun ofalio loro me to diafhmistiko budget. Xwris th diafhmish den tha yphrxe to 95% apo ayta. Etsi einai kai to web. Yparxei metatopish tou diafhmistikou budget apo to offline pros to online? Tote yparxei auksanomenh prosdokia kerdwn kai yperaksias sta online properties (kai tha pesoun kai ta lefta). Ta stoixeia tou IAB ta kserete oloi. Ekei paizetai to paixnidi. Emeis loipon oi (psilo-grafikoi) ypostiriktes ths “megalhs ideas” oti to budget ths diafhmishs tha strafei pros to online me theamatika pososta ekei prosvlepoume.

  “στην Ελλάδα, δεν κοιτάζουμε να πρωτοτυπήσουμε, αλλά μόνο να αντιγράψουμε”: Lathos. Paradeigma to joy.gr htan ena “myspace” prin to myspace. Alla den einai ekei to thema kai pali. Den ftaiei oti antigrafoume. Einai ta economics ths agoras. To Goody’s (as mou epitrapei na xrhsimopoihsw ena old economy paradeigma) giati ta sarose ola? Giati yphrxe agora. Otan loipon (AN gia kapoious allous) yparxei “agora” opos eipa pio panw, tote kai lefta tha pesoune, kai petyximena startups tha deis, isws kai Ellhnikes “foustes” me valuations asylipta *giati eimaste kai ths ypervolhs*

  Ellhnikes etaireies ektos Ellados: Oxi gia na eulogisw ta genia mas, alla epidh gnwrizw to paradeigma, tha sou pw gia th Velti (velti.com) H Velti ksekinhse apo 3 paidia pou teleiwsan Amerikh spoudes, kai mesa se 6 xronia einai sto AIM (antistoixo NASDAQ tou Londinou) einai 200 atoma kai 5 International grafeia. Vriskw apokardiotiko to ragiadismo ths koinhs gnwmhs oti tipota den ginetai sthn
  “psarokwstaina” Ginetai kai paraginetai! Tiroumenwn twn analogiwn panta.

  Allh mia paratirhsh: To 1995 oi xrhstes Internet hmastan mia xoufta…. gnwrizomastan sxedon oloi metaksi mas (#hellas chat ktl) Simera EPITELOUS exoume to broadband penetration pou tosa xronia perimename. Kathe spiti kai kathe grafeio tha exei Internet se kana dyo xronia. Twra tha kolosoume re Foti? 🙂 Na mhn eisai “egkathetos” na einai optimisths. Ta kalytera erxontai!!!

 12. Πώς θα πετύχει ένα ελληνικό start-up?

  Δημιουργώντας μια καλύ υπηρεσία που θα έχει να κάνει με: Sex, money, health. 😉

  Η πρώτη (που είναι και το βασικό πράγμα που με διδάξανε στο πανεπιστήμιο) είναι… “Don’ Imitate… Innovate“.

  Από την άλλη, Νικητής ο Δεύτερος. 😉

 13. gia na min me pareksigisoun oti eimoun o prompompos tou Ipioti (kai tou enthousiasmou tou gia tin eteria pou “ergazete” kai ta properties pou diachirizete) ego den anaferomoun MONO stin Velti alla kai se perisotero apo mia ntouzina eteries pou gnorizo pou drastiriopiountai apo tis tilepikinonies mechri kai tin nanotechnologia (nai nanotechnologia) kai malista oles tous pane poli kala emporika…

  apla tha sinfoniso me ton Ipiotis oti prepei na vlepoume pera apo tin “grinia/mempsimiria” kai tous “periorismous” pou mas dimiourgei me auti tin stasi…

  kai den pisteuo oti einai i epochi ton networks opos to ethese o nikos ascheta an einai “trendy” teleutea…

  prosopika gia mena kathos eicha tin tichi na “emplako” -kai an thelete na eime “emplekomenos”- apo schedon oles tis pleures den einai ta “trendy” oute ta legomena “startup” -me tous orous kai tin simasia pou tou/s dinoune- concept alla kati to opio eite emesa eite amesa tha echei ofeloi gia autous pou tha to epichirisoune akoma kai an den “tous vgei” sto telos….

  Ps Ipiotis min ksechnas oti propompos/pateras/mana -opos theleis parto- olon ton “myspace/joy/facebook/etc clonon” itan to sixdegrees -ipirksa apo ta archika tou meloi-… perasmena megalia…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s